İslamiyet’e Göre Banyo ve Abdest Adabı
Yaşam içerisinde kişinin kendisine ve çevresine karşı en büyük sorumluluklarından birisi olan temizlik, İslamiyet içerisinde de oldukça büyük önem taşımakta ve pek çok Hadis-i Şerif’te dile getirilmektedir. Her ne kadar temizlik oldukça sıradan ve herhangi bir adaba bağlı kalmayacak bir olgu ve davranış gibi görünse de, dinimizin belirlediği bazı çerçevelerde kural ve sünnetler mevcuttur.
Halk arasında söylenegelerek doğru kabul edilmiş fakat aslında gerçek ile herhangi bir alakası olmayan düşüncelerden ilki gusül abdesti alınırken eşlerin birbirleri yanında çıplak durmalarının caiz olmadığıdır. İslamiyet içerisinde bu konuda herhangi bir yasak olmamakla beraber, haram ve benzeri durum da söz konusu değildir.
Banyo odası içerisinde ve temizlik sürecinde uyulması gereken veya hoş karşılanan kurallardan ilk şüphesiz her müminin en az bir kere duymuş olacağı gibi diş temizliğinin sünnet gereği Misvak ile gerçekleştirilmesidir. Daha sonrasında macun kullanılacak olsa bile ilk olarak Misvak temizliği gerçekleştirmek uzun vadede diş sağlığı açısından da önem taşımaktadır.
Banyoya daima sağ ayakla girilmeli ve besleme çekilmesi ihmal edilmemelidir. Bu durum temizliğin Allah’ın huzuruna çıkarmışçasına iyi huylu ve saf düşünceli olmayı sağlamaktadır. Banyo odasının kişinin kendinden başka herhangi bir kişinin göremeyeceği üzere kapatılması ve herhangi bir namahreme mahal verecek durumlardan kaçınılmalıdır.
Temizliğin başladığı ilk anda kişi öncelikle sağ ve sol omuzlarını yıkayarak tüm vücudunda herhangi kuru bir yer kalmamasına özen göstermelidir. Yıkanma esnasında yalnızca gereği kadar su kullanması gereken kişi, su israfından kaçınmalı ve israf gerçekleştirilerek yapılan temizliğin dinimizin gereğini yerine getirmekten tamamı ile uzak olduğunu düşünmelidir.
Banyo yaparken konuşmak ve ilahi tarzı söylemlerde bulunmak yanlıştır. Kişi temizliğini en güzel biçimde vakit kaybetmeden sonlandırarak temiz bir güne doğru adımını atmalı ve bir an önce işlemi tamamlamalıdır. Kişi vücuduna su dökerken ayakta olmalıdır. Herhangi bir rahatsızlık sonucu sabunlanma ve silinme işlemini oturarak yapıyor ile bile kirli suyun tamamı ile aşağı akmasını sağlamak için mutlak suretle suyun akışı sırasında ayağa kalkmak gerekmektedir.
Yıkanma işlemi sona erdikten sonra kişinin dikkat etmesi gereken bir diğer önemli husus da banyo odasını bulduğu gibi bırakmasıdır. Etrafta oluşabilecek sabun artığı, su döküntüsü, kıl ve benzeri hoş olmayan görüntüler özenle temizlenmeli ve bir sonraki temizliğe kadar adeta el değmemiş halde bırakılmalıdır. Kirli çamaşırların banyo içerisinde asılmasının uygun olmadığı gibi, söz konusu kirli kıyafetleri ortalık yerde o halde bırakmak da tasvip edilmemektedir.
Özellikle erkekler için geçerli olan bir kural ise temizlik öncesi saç, sakal ve bıyık olması gerektiğinden daha fazla uzamış ise temizlik öncesinde gerekli kesim işlemleri gerçekleştirilmelidir. Kişinin vücuduna uygun olmayan halde gerçekleştirdiği temizlik muamelesi, yüzde yüz geçerli sayılmayacaktır. Kasık ve koltuk altı bölgesindeki kıllar maksimum kırk günde bir temizlenerek meydana gelebilecek herhangi bir koku ve kirlenmenin önüne geçilmelidir. Bunun yanı sıra kesilen tırnak ve her türlü kıl, uygun bir bez parçasına sarılarak ya yakılmalı ya da toprağa gömülmelidir. Bu işlem sırasında herhangi bir insana görünmemenin gerekli olduğu gibi, mümkün olduğunda ekim bölgesine veya hayvan otlatma noktalarına yakın yerlerden kaçınılmalıdır.
Hayatın her anında H.z Muhammed’i takip etmek ve onun sünnetlerini yerine getirmek isteyen müminlerin temizlik sırasında sağ göze üç, sol göze ise iki sürme çekmelidirler. Temizliğim imanın manevi şartlarından birisi olduğu unutulmayarak, tüm bu yukarıdaki hususlara hayat boyu özen gösterilmelidir.
islamekseni.com